®Immune diet וטיפול בעודף משקל
השמנת יתר ועודף משקל – אלה הן תופעות קשות הדורשות מאיתנו לשנות את יחסינו למזון. ההנחה הרווחת, הגורסת שצמצום צריכת הקלוריות גורם להפחתת משקל, רחוקה מהאמת. האמונה שדיאטות דלות שומן או עשירות בחלבונים הינן מתכון לגוף מושלם מוטעית באותה מידה. בספרות הרפואית אדם מוגדר כשמן אם מד מסת הגוף שלו נאמד ב " > 30 " .
מדד זה מתחשב הן במשקל והן בגובה האדם. מספרם של אנשים הסובלים מעודף משקל מוכפל בארצות מפותחות מדי חמש שנים. אם כך, אנו עומדים בפני מגפה לכל דבר. כך, על פי הנתונים הסטטיסטיים, בשנת 1995 59% מהאוכלוסייה המבוגרת בארה"ב התאימו להגדרה הקלינית כסובלים מעודף משקל. תשקיפים אפידימיולוגיים עדכניים מזהירים: אם אחוזי התחלואה במחלת ההשמנה ימשיכו לצמוח בקצב הנוכחי, לקראת 2030 רוב אוכלוסיית הארצות המפותחות יסבול מעודף משקל.
מקור הקלוריות במזון הוא חלבונים, שומנים ופחמימות. כשאנחנו צורכים יותר קלוריות ממה שאנחנו "שורפים", מתרחש תהליך של אגירת קלוריות בתור שומן. כל סוגי הקלוריות הינם מקורות פוטנציאליים ליצירת שומן. שומן מסוגל לשמור פי שניים אנרגיה (9 קלוריות לגרם) מאשר פחמימה או חלבון במשקל זהה (4 קלוריות לגרם). אנרגיה נצברת בשומנים ביעילות גבוהה ב-225% מאשר בסוגי מזונות אחרים.
מקובל לחשוב כי תחלואי הציוויליזציה הן, בחלקן, סיבוכים ותוצאות של עודף משקל. עם מחלות אלה נמנים: סוכרת, מחלות לב, יתר לחץ דם, רמת כולסטרול גבוהה, טרשת עורקים, אוסטיאוארתריטיס, מחלת כיס המרה, דום נשימה בשינה ועוד. נמצא קשר בין עודף משקל והשמנת יתר לעלייה בשכיחות מקרי סרטן כיס המרה, סרטן הערמונית, סרטן הכליות וסרטן השד.
השמנת יתר בהריון מעלה את הסיכון למות האם והעובר, זאת בשל פגמים בצינור עצבי עם רמות סוכר גבוהות בדם.
על אף שבערך 60% מהאוכלוסייה הבוגרת בארצות המפותחות סובלים מהשמנת יתר, מספרם של אנשים המנסים לרזות גבוה הרבה יותר. שיטות ההרזיה הרווחות נעות מדיאטות למיניהם ועד לתוכניות להורדת משקל תחת פיקוח רפואי הכוללות נטילת תכשירים רפואיים להרזיה. למרבה הצער, רוב האנשים המנסים להוריד במשקל נכשלים. ובנוסף, אין הוכחות מדעיות מבוססות המצביעות על יעילותן של שיטות הרזיה המוזכרות מעלה באוכלוסייה הכללית. עם זאת, אנו נבדוק אותן.
ספירת קלוריות היא אחת השיטות המקובלות להתאמת דיאטת הרזיה. ספירת הקלוריות לכשעצמה איננה דבר מסובך, עם זאת, ישנם גורמים חשובים רבים נוספים הנוגעים לתהליכים הפיזיולוגיים של חילוף חומרים שעל פיו שורף גופינו קלוריות. העובדה, שספירת קלוריות לבד אינה יעילה להורדה אפקטיבית במשקל הנמשכת לאורך זמן, ידועה מזה הרבה זמן. חשוב להיות מודעים לכך שיש שני סוגי קלוריות: קלוריות יעילות וקלוריות ריקות. שלושה אחוזים בלבד מאנרגיית מזון בשומן דיאטטי נדרשים על מנת להפוך אותו לשומן גוף. ואילו לצורך הפיכתן של פחמימות מורכבות לשומן נדרשים עד 23% מאנרגיית חום שלהן. ובכן, הקלוריות הנצרכות על ידכם אינן שוות. על אף העובדה ששומן כולל כפול קלוריות מפחמימה, מסוגלים השומנים לתת תחושת שובע למשך תקופת זמן העולה פי שלושה ביחס לתחושת השובע באכילת פחמימות, וכך פוחתת העלייה במשקל.
ובכן, ספירת קלוריות היא איננה "מדע מדויק"!
יתר על כן, דיאטות דלות שומן הינן קיצוניות ולא פרודוקטיביות. אנשים רבים, המצליחים לרדת במשקל באופן משמעותי, עושים זאת בעזרת צמצום רמת המטבוליזם, כפי שנהגו אבותיהם הקדומים. צמצום צריכת האנרגיה מחזק באופן אינסטינקטיבי את מכניזם ההגנה הפועל נגד רעב, הדבר גורם לחזרה למשקל הקודם תוך פרק זמן קצר יחסית. ובפעם הבאה כשאדם ימשיך בדיאטה דלת השומן, הוא יצטרך להשקיע יותר זמן ומאמץ על מנת להוריד את אותו מספר קילוגרמים.
כיצד תסייע Immune diet ® בהפחתת משקל?
דלקת כרונית הנובעת מתגובות חיסוניות עלולה להופיע במערכות ובאיברים שונים בגוף, אך כמעט תמיד מתבטאת ההשפעה השלילית של המקרומולקולות בהפרעה בתפקוד כליות – איבר האחראי על ניקוז נוזלים מיותרים מהגוף. דלקת בכליות, ולו הזעירה ביותר, אשר איננה פוגעת בשלמות מבנה הכליה וברקמות, גורמת להפרעות בניקוז נוזלים מהגוף. הנוזלים נאגרים בגוף, הגוף מנסה לווסת את העודף הנוצר והנוזלים מגיעים לרקמות. רוב הנוזלים נספגים ברקמת השומן, התוצאות הן עודף משקל והשמנה, ולאלה מתלווים, לרוב, מחלות כרוניות שונות. הגדרת ספקטרום אינדיווידואלי של מוצרים תאפשר למצוא את מוצרי המזון הפוגעים במקרה שלך בכליות וגורמים לאגירת נוזלים בגוף. הוצאת מזונות אלה מהתפריט לא תשפיע בשום אופן על הרגשתך הכללית ועל צריכת האנרגיה, מכיוון שברשותך עדיין תישאר רשימה ארוכה של מוצרים ולא תהיה מוגבל בצריכתם. המחקרים הראו שמטופלים אשר שמרו על דיאטה על פי תוכנית Immune diet ® והוציאו מהתפריט מוצרי מזון אימונוגניים, ירדו במשקל, זאת ללא הגבלה בצריכה של מזונות אחרים, ובמקביל השתפרה הרגשתם הכללית.
למה Immune diet ®?
כולנו חולמים על משקל אידיאלי ועל בריאות איתנה. ספורט, דיאטות, גלולות, ספירת קלוריות, השקעת מאמצים כבירים. רוב האנשים המתנסים בשיטות הללו מגלים במהרה שהתוצאות הן, במקרה הטוב, זמניות. הבעיה היא שרוב השיטות הללו אינן לוקחות בחשבון את התהליכים הבסיסיים של האינטראקציה בין המזון למערכת החיסונית ואת השינויים בחילוף החומרים הנובעים מכך. תהליכים אלה המתרחשים בגוף האדם מוגדרים בתור "סבילות אישית למוצרי מזון". התיאוריה של אי-סבילות למזון הוצגה לראשונה על ידי חוקר אמריקאי בשנת 1936. בהמשך היא פותחה בארצות שונות: ארה"ב, אנגליה, אוסטרליה, קנדה ומדינות רבות אחרות. ניסוים אשר בוצעו בארה"ב, בקנדה, במדינות אירופה ובישראל הראו שלרוב הגורמים לאי-סבילות למזון הם מוצרי המזון הנפוצים ביותר באזור נתון. ההגדרה "אי-סבילות למזון" רחבה יותר מהמונח "אלרגיה למזון". חלק גדול מהאוכלוסייה סובל מאי-סבילות למזון ואפילו לא חושד בכך.
שיטת ה- Immune diet ®
שיטת ה- Immune diet ® פותחה על ידי מומחה בתחום האימונולוגיה והאלרגולוגיה הקלינית פרופ' אלי מגן באנאלוגיה לשיטה האנגלית, זאת לאחר תצפיות קליניות שנמשכו מספר רב של שנים. זוהי שיטה ייחודית המותאמת למוצרי מזון הנפוצים בישראל.
שיטת ה- Immune diet ® מאפשרת לבנות מפה אישית עבור כל מטופל ובה פירוט של מוצרי מזון תואמים ואינם תואמים, דהיינו כאלה הגורמים לאי-סבילות למזון.
הנך תתבקש לעבור בדיקת דם לפי שיטת ה- Immune diet ® ועל פי תוצאותיה יוגדרו כמה מוצרי מזון שעליהם תצטרך לוותר לזמן מה. על מוצרי מזון אלה, שאליהם פיתחת אי-סבילות, ככל הנראה, רובצת האשמה על הקילוגרמים העודפים, והם אלה שיכולים להיות מקור לרשימה שלמה של מחלות כרוניות. אם תפעל על פי ההוראות שלנו ותמשיך לצרוך את כל שאר מצרכי המזון ללא הגבלה, תבחין במהרה שהקילוגרמים המיותרים נעלמים בלי להשאיר סימן וכן תרגיש שופע אנרגיה וחיות.
כיצד מתבצעת הבדיקה המבוססת על שיטת ה-Immune diet ® ?
לצורך ביצוע הבדיקה יילקח דם מוריד בזילי, דגמת הדם תיאסף למבחנה עם חומר נוגד קרישה. דגימת הדם שלך תגיע למעבדה, שם תיקבע רמת האימונוגלובולין מסוג IgG4 בדמך עבור כל אחד מ-94 מוצרי המזון הנבדקים. במהלך הבדיקה נבדקת התגובה למוצרי מזון הנפוצים ביותר בארץ. רשימת המזונות כוללת את רוב מרכיבי התפריט היומי, לרבות משקאות. בתוצאות הבדיקה שתקבל יסומנו בצבע אדום מוצרים, מתוך רשימת המזונות שנבדקו, שאליהם ישנה תגובה עודפת של מערכת החיסון שלך (אלה הם המזונות שישנה אי-סבילות כלפיהם). ברשימת המוצרים המסומנים בצהוב יצוינו מוצרי מזון שגם הם גוררים תגובה של המערכת החיסונית, אם כי ברמה פחותה. מזונות אלה יש לצרוך במחזוריות מסוימת. ברשימה הירוקה יופיעו המזונות שאותם אתה יכול לצרוך ללא הגבלה.
Immune diet ® זוהי בדיקת תגובה של דגימת הדם שלך למזונות הכלולים בתפריטך היומי, שבמהלכה נקבע לאילו מזונות הנך מגיב באי-סבילות.
לתוצאות הבדיקה יצורפו:
· הסברים לגבי כל המזונות שנכללו ב"רשימה האדומה" שלך, המלצות הרופאים על פי תוכנית ה- Immune diet ® ותוכנית תזונה שפותחה במיוחד עבורך;
· המלצות מומחה Immune diet ® המתייחסות למחלות שמהן הנך סובל.
הגבלה של צריכת מזונות מהרשימות האדומה והצהובה תביא תוך מספר ימים בלבד לתוצאות שקודם היו בגדר חלום בלבד. בשונה מדיאטות ומשיטת הפרדת המזונות, תוכנית ה-Immune diet ® אינה משנה את אורח החיים שלך. תוכל להמשיך לצרוך מזונות האהובים עליך עד לתחושת שובע מלאה.
בבדיקת ה- Immune diet ® נבדק דמך באופן ספציפי. תוצאות הבדיקה לעולם אינן זהות אצל שני אנשים שונים, ובניגוד לגלולות להרזיה ולדיאטות, מתאפיינת תוכנית ה- Immune diet ®בגישה אינדיווידואלית, המתייחסת לתכונותיו הייחודיות של כל מטופל.